Wędzenie to sposób konserwacji żywności za pomocą dymu. Wędzić można mięso, ryby, a nawet sery. Kiedyś proces ten wykorzystywało się w celach przetrwania. Nie było urządzeń chłodniczych, w których można było przechowywać tego typu produkty. Wędzenie czy peklowanie wydłużało ich zdatność do spożycia. Dziś, mimo że lodówka i zamrażarka jest standardem w każdym domu, to wędzenie jest bardzo popularne. Prócz wzmocnienia smaku, poddanych temu procesowi produktów, zmienia się ich wygląd i tekstura. Dowiedz się, jak ważne w procesie wędzenia są poszczególne kroki i stosowane urządzenia wędzarnicze oraz ich parametry.
Wędzenie ryb krok po kroku
W zależności od zastosowanej w komorze wędzarniczej temperatury można wyróżnić wędzenie na zimno, na ciepło i na gorąco. Ryby wędzi się w całości, dzwonkach lub filetach. Wśród najpopularniejszy ryb, które są poddawane tej obróbce termicznej, można wymienić łososia, pstrąga, makrele czy węgorza.
- Krok 1. Wypatrosz rybę i podziel ją na filety lub jeśli planujesz wędzić w całości, usuń oczy i skrzela.
- Krok 2. Wykonaj nastrzyk solanką, dbając o odpowiednią równomierność i wielkość nastrzyku. Niepoprawnie wykonany może bowiem negatywnie wpłynąć na smak, barwę czy wygląd ostatecznego produktu. Rybę dodatkowo posyp solą, a jeśli tego wymaga, to dodatkowo przyprawami.
- Krok 3. Przed rozpoczęciem procesu wędzenia należy starannie osuszyć rybę.
- Krok 4. Tak przygotowaną rybę można włożyć do przygotowanej uprzednio komory wędzarniczej i rozpocząć właściwy proces wędzenia.
Tylko w ten sposób można uzyskać pyszną i przede wszystkim w pełni bezpieczną rybę do spożycia.
Urządzenia wędzarnicze i ich znaczenie w procesie wędzenia ryb
Wędzić można w trzech systemach – otwartym, półotwartym oraz zamkniętym. Przy czym, ten ostatni jest najbardziej przyjazny dla środowiska i energooszczędny. Polega on na tym, że w dymogeneratorze wytwarza się dym wędzarniczy, który po przejściu przez komorę wędzarniczą ponownie do niego wraca. Dzięki temu uzyskuje się dym, który przy niewielkiej ilości ma stosunkowo wysokie stężenie pożądanych składników.
W zależności od zastosowanych systemów można spotkać wędzarnie komorowe, tunelowe lub turbinowe – w każdej z nich umieszczona żywność będzie przemieszczać się w odmienny sposób. W komorowych – przesuwana okresowo lub w nieustannym ruchu, w turbinowych na umieszczonych na taśmie tacach w sposób spiralny, a w tunelowych – na wózkach. Z kolei w tradycyjnych wędzarniach produkty zawiesza się na specjalnych hakach i obraca się je ręcznie.
Najnowocześniejsze wędzarnie określa się mianem komór wędzarniczych. Są to najbardziej zaawansowane urządzenia, które oferują użytkownikom możliwość skrupulatnego kontrolowania procesu wędzenia. Wszystko dzięki zastosowaniu wielu czujników i sterowników. Komora wędzarnicza rozprowadza dym równomiernie, a to sprawia, że nie trzeba martwić się obracaniem przygotowywanych produktów. Żywność wędzona w komorach wędzarniczych ma ten sam smak i aromat, co przygotowywana w tradycyjnych wędzarniach.
Proces wędzenia ryb – o czym jeszcze warto pamiętać?
Urządzenie wędzarnicze i funkcjonalności, jakie ono oferuje, a także dokładne wykonanie poszczególnych kroków procesu wędzenia to nie wszystko. Aby zapewnić zdrowe i smaczne jedzenie – i niezależnie czy wędzi się ryby, mięso czy sery – to zawsze szczególną uwagę należy zwrócić na czystość komór wędzarniczych. Tylko odpowiednia ich higienizacja jest w stanie uchronić przed wszelkimi zanieczyszczeniami, które mogłyby wpłynąć nie tylko na bezpieczeństwo żywności, ale także na jej smak.
Udzielamy wszelkich informacji w zakresie mycia, dezynfekcji, utrzymania higieny i bioasekuracji. Dobieramy właściwe materiały w zależności od zabrudzeń, powierzchni, pomieszczeń i urządzeń. Napisz do nas, przedstawimy ofertę dopasowaną do Twoich potrzeb.