Mleczarnia

Wysoka jakość oraz trwałość produktów mleczarskich jest zależna od przestrzegania higieny w całym cyklu produkcyjnym. Urządzenia oraz maszyny wykorzystywane w trakcie produkcji powinny być regularnie myte. Konieczne jest również uzupełnienie każdego procesu mycia dezynfekcją wszystkich maszyn i urządzeń oraz całego otoczenia produkcyjnego.  

Dbałość o higienę w przetworstwie mleczarskim jest warunkiem koniecznym do zachowania odpowiedniej jakości produktów. Preparaty chemiczne produkowane przez  INVESTACHEM  powstały dzięki wiedzy ugruntowanej wieloletnim doświadczeniem.

Mycie pianowe i dezynfekcja alkaliczna

Mycie pianowe zyskuje coraz większą popularność dzięki swojej skuteczności. Na powierzchnię zabrudzoną rozprowadzamy środek myjący czy dezynfekcyjny w postaci piany. Zetknięcie z powierzchnią powoduje pękanie pęcherzyków powietrza oraz uwalnianie się preparatu. Zanieczyszczone powierzchnie są zwilżane środkiem, a następnie usuwane.  Metoda ta polecana jest szczególnie do mycia powierzchni pionowych np: ściany,  zewnętrzne elementy urządzeń. Doskonale sprawdzą się  następujące preparaty: Mulomir HD, Desmir Super, Mulomir Safe, Mulomir Extra.

Mycie pianowe i dezynfekcja kwaśna

Mycie pianowe uzupełnione preparatami do dezynfekcji kwaśnej jest jedną z bardziej popularnych metod o wysokiej skuteczności.  Aktywna piana, która uzyskiwana jest poprzez napowietrzenie środka do dezynfekcji, sprawdza się szczególnie w przypadku zanieczyszczeń mineralnych. Metoda ta polega na osadzaniu się piany na zabrudzonej powierzchni. Zetknięcie pęcherzyków powietrza z podłożem powoduje ich pękanie oraz uwalnianie detergentu.  W ofercie InvestaChem polecamy następujące produkty: Polisamir, Polisamir CL, Ixomir.  

Mycie ręczne i dezynfekcja natryskowa

W branży mleczarskiej, bakterie są zarówno w samym surowcu jak i na powierzchni produkcyjnej, dlatego bardzo ważne jest usuwanie biofilmu który powstaje w trakcie produkcji, a który jest przyczyną większości zakażeń. Mycie ręczne jest mechaniczną metodą zachowania czystości, która wykorzystywana jest często w przypadku czyszczenia linii produkcyjnych. Za pomocą szczotki czy skrobaczki usuwane są silne zabrudzenia, które nie mogłyby zostać usunięte w inny sposób. Niestety, jest to metoda czasochłonna i zależna od siły ludzkich rąk. Nie można jej zastosować w przypadku zbiorników zamkniętych.  Uzupełnieniem mycia ręcznego jest dezynfekcja natryskowa. Powierzchnie produkcyjne spryskiwane są środkiem do dezynfekcji, który usuwa pozostałe zabrudzenia oraz patogeny ze środowiska. W ofercie InvestaChem znajdują się preparaty, które doskonale sprawdzą się zarówno podczas mycia ręcznego jak i dezynfekcji natryskowej: Desmir, Desmir Super,Ixomir.

Mycie i dezynfekcja w obiegu zamkniętym

Jedną z metod stosowanych w przemyśle mleczarskim jest dezynfekcja w systemie CIP (ang. Cleaning In Place). Jeśli stopień zabrudzenia powierzchni nie jest nadmierny, można skutecznie oczyścić je za pomocą tego rozwiązania, przy czym koncentracja składników aktywnych może być niższa, niż podczas dezynfekcji zbiorników otwartych. Zaletą tego rozwiązania jest brak konieczności demontażu instalacji czy maszyn. W obiegu zamkniętym ze zbiorników stacji centralnej preparat myjący doprowadzany jest do mytego urządzenia, przepływa przez jego części wracając do tegoż zbiornika. W przypadku tej metody doskonale sprawdzą się produkty: Ixomir, Mulomir I, Mulomir CIP, Polisamir I, Polisamir CIP 50, Polisamir CIP    

Maszynowe mycie i dezynfekcja pojemników

W przypadku mycia maszynowego stosowane są automatyczne myjnie przelotowe. Rozwiązanie to ma zastosowanie do mycia ciągłego zarówno pojemników metalowych jak i z tworzyw sztucznych. Do dezynfekcji myjek pojemników oraz samych pojemników proponujemy następujące preparaty: Mulomir I, Polisamir Cip 50, Polisamir Cip, Polisamir I.    

Mycie CIP akaliczne

W przetwórstwie mlecznym bakterie obecne są zarówno w samym surowcu jak i na powierzchni produkcyjnej. Stąd też, głównym źródłem zakażeń często bywają biofilmy tworzące się zarówno w maszynach jak i urządzeniach produkcyjnych. Mycie CIP (ang. Cleaning In Place) jest zabiegiem dokładnie usuwającym zabrudzenia przy użyciu preparatów alkaicznych w obiegu zamkniętym. Dodatkową zaletą tego rozwiązania jest brak konieczności demontażu urządzeń przeznaczonych do mycia.

Mycie kwaśne

Celem mycia maszyn, urządzeń oraz linii produkcyjnych w przemyśle mleczarskim jest zachowanie odpowiedniego standardu higieny produkcji oraz zapewnienie bezpieczeństwa i wysokiej jakości produktów. Preparaty do mycia kwaśnego stosowane są w przypadku powierzchni i urządzeń ze stali nierdzewnej. Środki o odczynie kwaśnym mają zastosowanie m.in. do usuwania zanieczyszczeń mineralnych oraz zobojętniania środków zasadowych.        

Mycie form serowarskich

Wyprodukowana masa serowa trafia do form serowarskich.  Do ich mycia stosuje się środki o odczynie kwaśnym, z uzupełnieniem o składnik pełniący funkcje dezynfekcyjne. Preparaty kwasowe bardzo dobrze sprawdzają się przy usuwaniu osadów wytrącających się podczas produkcji a jednocześnie zapobiegają przywieraniu sera do form.  

Dodatki

W naszym ofercie znajdują się również preparaty: Mulomir Chlor. Sprawdź jakiego typu powierzchnie możesz dzięki nim umyć i zdezynfekować.

CERTYFIKAT ISO 9001:2015

Dowodem skuteczności naszych starań w zakresie jakości jest przyznanie firmie Certyfikatów

RODZINNA FIRMA

Bardzo ważne są dla nas prawdziwie rodzinne wartości. Otwartość, komunikacja i szczerość

CE Zgodność produktów z dyrektywą EU

Polityka jakości odgrywa wiodącą rolę w działaniach oraz strategii rozwoju firmy INVESTA CHEM

SKONTAKTUJ SIĘ Z NAMI

Jesteś zainteresowany współpracą? Skontaktuj się z naszym działem handlowym. Nasz dział handlowy sprawnie przeprowadzi Cię przez wybraną ofertę oraz dobierze rozwiązania dopasowane do Twoich potrzeb.