Listeria monocytogenes – zwalczanie

Listeria monocytogenes to bakteria, która najczęściej występuje w zakładach produkujących żywność. Im mniej przetworzone produkty, tym większe ryzyko jej wystąpienia. L.monocytogenes jest o tyle niebezpieczna, że prowadzi do choroby zwanej listeriozą, w przypadku której śmiertelność jest na wysokim poziomie i wynosi około 20-30%. Kiedy już raz pojawi się w zakładzie produkcyjnym, to bardzo trudno się jej pozbyć, ponieważ wykazuje dużą odporność na niskie temperatury czy zasolone środowisko. Dlatego tak ważne jest zachowanie higieny i stosowanie odpowiednich preparatów, które są w stanie wniknąć w każdą szczelinę. Przy Listeria monocytogenes duże znaczenie podczas procesów mycia i dezynfekcji mają odpowiednie stężenia stosowanych środków chemicznych, gdyż bakteria ta bardzo łatwo i szybko uodparnia się na preparaty dezynfekujące. W InvestaChem nie tylko znajdziesz odpowiednie produkty, ale również niezbędną wiedzę na temat ich stosowania.

Czym jest listeria monocytogenes?

Listeria monocytogenes jest to Gram-dodatnia, względnie beztlenowa pałeczka, która odpowiada za chorobę zwaną listeriozą. Zakażenie nią jest niebezpieczne – śmiertelność jest na poziomie 20-30% a w przypadku noworodków sięga nawet 80%. Bakteria ta najbardziej zagraża kobietom w ciąży, małym dzieciom czy osobom w podeszłym wieku. Jej źródłem jest żywność – przede wszystkim mięso wędliny i nabiał, a także warzywa liściaste jak szpinak czy sałata. Listeria monocytogenes jest w stanie przetrwać krótkotrwałą pasteryzację, a także mrożenie.

Listeria monocytogenes – występowanie

Listerię monocytogenes można znaleźć w wodzie, glebie, ściekach czy fermentującej żywności. Szczególnie atrakcyjna jest dla niej kanalizacja i kanały odprowadzające w zakładach produkujących żywność- czy tylko? W InvestaChem wiemy gdzie naprawdę szukać patogenu. Brak odpowiedniej higieny i właściwego przechowywania produktów sprzyja jej rozwojowi.

Główne źródła zakażenia bakterią L. monocytogenes:

  • miękkie i dojrzewające sery,
  • gotowane i surowe mięso,
  • kiełbasy,
  • surowe i wędzone ryby,
  • mleko niepasteryzowane,
  • śmietana,
  • gotowe sałatki,
  • mrożonki,
  • lody.

Występowanie tej bakterii warto również rozpatrzyć w kontekście obszarów zakładu produkcyjnego. Odpływy, systemy wentylacyjne, podłogi, systemy chłodzenia, maszyny produkcyjne – to miejsca szczególnie narażone na jej rozprzestrzenianie się.

Listeria monocytogenes – występowanie:

  • odpływy – aby uniknąć pojawienia się w zakładzie L. monocytogenes  warto już na etapie projektowania zadbać o odpływy, które będą łatwe do utrzymania w czystości. To tutaj spływają wszelkie zanieczyszczenia, dlatego są one tak atrakcyjnym środowiskiem dla rozwoju bakterii. Podczas regularnego czyszczenia i dezynfekcji warto postawić na preparaty, które wnikną w każdą szczelinę, skutecznie dezynfekując cały system odpływowy;
  • systemy wentylacyjne – posiadają one wbudowane płyty parownika, które odpowiadają za dostosowanie temperatury, rozprowadzając powietrze po pomieszczeniu. Jeśli więc element w postaci płyty parownika nie będzie regularnie czyszczony i dezynfekowany, to w błyskawicznym tempie może rozprzestrzenić bakterię po zakładzie;
  • podłogi – zanieczyszczenia znajdujące się na podłodze to dobre środowisko dla L. monocytogenes. Niestety bardzo łatwo doprowadzić do jej rozprzestrzeniania się na obuwiu pracowników, dlatego dobrą praktyką jest kontrolowanie jego czystości. Jeśli istnieje taka możliwość, to najskuteczniejsza jest zmiana obuwia w śluzach ochronnych. W zapobieganiu istotną rolę odgrywa również utrzymanie podłóg w suchym stanie, a ten uzyskasz poprzez odprowadzanie wody zamkniętymi rurami do odpływu, nachylenie podłogi w stronę odpływu i używanie jak najmniejszej ilości wody do jej mycia;
  • chłodnie i mroźnie –  chłodnice podobnie jak systemy wentylacyjne wyposażone są w płytę parownika i wentylatory, rozprowadzające zimne powietrze po pomieszczeniu. Zadbanie o czystość parownika jest kluczem do zapobiegania rozprzestrzeniania się L. monocytogenes;
  • maszyny produkcyjne – w przypadku maszyn produkcyjnych na pojawienie się bakterii
    L. monocytogenes najbardziej narażone są te, które wymagają mycia ręcznego. Ponadto im więcej szczelin i chropowatych powierzchni, tym większe ryzyko jej rozwoju. Dobrze więc już na etapie planowania kupić odpowiednie urządzenia – takie, które można skutecznie zdezynfekować.

Jak zwalczać bakterie L monocytogenes?

Zwalczanie bakterii L.monocytogenes jest niezwykle trudne, dlatego w miarę możliwości warto skupić się na zapobieganiu, a nie zwalczaniu. Warto również wiedzieć, w jakiej temperaturze ginie listeria, a dzieje się to powyżej 75 stopni Celsjusza. Dlatego tak istotna przy jej zwalczaniu jest obróbka cieplna.

Listeria monocytogenes – zwalczanie powinno odbywać się poprzez:

  • utrzymanie łańcucha chłodniczego – przez cały proces produkcji i transportu produkty powinny być odpowiednio przechowywane;
  • zasady dobrej praktyki higienicznej i produkcyjnej – ich stosowanie pozwoli uniknąć zanieczyszczeń krzyżowych i wtórnych;
  • utrzymanie pH niższego lub równego 4.4 – jest to wartość niższa niż ta, w której listeria monocytogenes ma optymalne warunki wzrostu;
  • stosowanie substancji hamujących – substancje hamujące, takie jak np. dioctan sodu, mleczan sodu i mleczan potasu znacznie minimalizują ryzyko wystąpienia L. monocytogenes.

Listeria monocytogenes – zwalczanie za pomocą odpowiednich środków chemicznych

Biorąc pod uwagę fakt, że to podłogi, systemy wentylacji czy maszyny produkcyjne są głównymi obszarami, w których rozwija się L. monocytogenes, to dbanie o ich odpowiednią higienę jest kluczem do skutecznego zapobiegania jej wystąpieniu. W InvestaChem znajdziesz szereg środków chemicznych, które są bezpieczne dla środowiska, ludzi i czyszczonych powierzchni, ale bezwzględne dla bakterii i innych drobnoustrojów. Specjalnie opracowane formuły, chociażby środka IXOMIR, gwarantują skuteczne działanie.

Udzielamy wszelkich informacji w zakresie mycia, dezynfekcji, utrzymania higieny i bioasekuracji. Dobieramy właściwe materiały w zależności od zabrudzeń, powierzchni, pomieszczeń i urządzeń. Napisz do nas, przedstawimy ofertę dopasowaną do Twoich potrzeb.