Dla każdego hodowcy drobiu priorytet stanowi zdrowie i dobra kondycja zwierząt, co ma bezpośredni wpływ na osiągane przez niego zyski. W tym celu należy nie tylko zapewnić kurom odpowiednie warunki, ale także zadbać o ich układ pokarmowy. Podstawą diety jest dobrej jakości pasza oraz świeża i czysta woda, ale równie ważne jest zakwaszenie środowiska jelitowego, które uniemożliwia rozwój chorób wywołanych przez bakterie, wirusy czy pasożyty, a także poprawia wchłanianie i przyswajanie składników odżywczych znajdujących się w paszy. Można to osiągnąć poprzez zakwaszacze dla drobiu, dodawane do wody lub paszy. W tej roli wystąpić może kwas mrówkowy, octowy, jabłkowy, mlekowy i wiele innych. Dowiedz się, czym są zakwaszacze i kiedy warto je stosować.

Co to jest zakwaszacz wody?

Zakwaszacze dla drobiu to preparaty, w skład których wchodzą kwasy organiczne lub nieorganiczne, a także ich mieszaniny. Jest to najczęściej kwas winowy, mlekowy, jabłkowy, mrówkowy, benzoesowy, kapronowy czy masłowy. Zadaniem tych preparatów jest obniżenie pH przewodu pokarmowego zwierząt hodowlanych, co wpływa korzystnie na rozwój naturalnej flory jelitowej i ogranicza namnażanie się bakterii, wirusów czy pasożytów. Jako że preparat taki najczęściej dodaje się do wody, określa się go jako zakwaszacz wody. Można natomiast podawać go również z paszą.

Najczęściej stosowane zakwaszacze

W roli zakwaszacza dla drobiu mogą występować różne kwasy wykazujące odmienne działanie. Niektóre z nich stosowane są w codziennej diecie, a inne ze względu na wyższe koszty tylko w szczególnych przypadkach.

Najpopularniejsze zakwaszacze do paszy to:

  • kwas mrówkowy – ten kwas organiczny jest obecny przede wszystkim w jadzie pszczół czy pokrzywach. Wykazuje właściwości bakteriobójcze i bakteriostatyczne. Stosowanie: 0,2-1,0% na jednostkę masy paszy;

  • kwas masłowy – występuje najczęściej w postaci maślanu cynku, wapnia czy magnezu jako dodatek do paszy;

  • kwas octowy – ma za zadanie regulować procesy fermentacji, jakie zachodzą w jelitach. Ze względu na swoje silne działanie stosuje się go najczęściej w połączeniu z innymi kwasami;

  • kwas propionowy – wpływa pozytywnie na wchłanianie składników odżywczych z przewodu pokarmowego, hamuje rozwój grzybów oraz wykazuje działanie prebiotyczne. Stosowanie: 0,2-1,0% podawanej masy paszy;

  • kwas cytrynowy – ma właściwości konserwujące, wpływa pozytywnie na trzustkę, zwiększa ilość spożywanej paszy. Stosowanie: 0,2-0,8% na jednostkę masy paszy;

  • kwas jabłkowy – oprócz wpływu na smak i zapach paszy wykazuje on właściwości prebiotyczne. Stosowanie: 0,5-2,0% na jednostkę masy paszy;

  • kwas fumarowy – ma właściwości bakteriostatyczne i antyseptyczne. Najczęściej stosowany jest w połączeniu z kwasami, które hamują rozwój grzybów i bakterii. Stosowanie: 0,4-1,0% masy paszy;

  • kwas benzoesowy – wykazuje właściwości antyseptyczne i przeciwgorączkowe, skutecznie konserwuje paszę oraz hamuje rozwój bakterii i grzybów. Stosowanie: 0,8-1,0% masy paszy;

  • kwas winowy – podobnie jak kwas jabłkowy poprawia smak i zapach paszy. Ponadto wspiera leczenie gorączki i stanów zapalnych. Stosowanie: 0,5-0,8% na jednostkę masy paszy;

  • kwas fosforowy – kwas nieorganiczny, który pobudza apetyt, ułatwia wchłanianie i przyswajanie składników odżywczych oraz hamuje rozwój bakterii. Stosowanie: 0,1-1,0% na jednostkę masy paszy;

  • kwas mlekowy – stymuluje wzrost i ma właściwości prebiotyczne. Działa również przeciwskurczowo i przeciwbólowo. Stosowanie: 0,6-0,8% masy paszy.

Na rynku dostępne są preparaty zakwaszające zawierające zarówno pojedyncze kwasy, jak i ich mieszaniny. Lepiej jest zawsze wybrać mieszankę składników, dzięki czemu będzie ona miała szersze działanie.

Zakwaszacze dla drobiu – kiedy stosować?

Po zakwaszacz do pasz każdy hodowca powinien sięgać regularnie w celu zapewnienia naturalnej flory bakteryjnej i zapobiegania rozwojowi drobnoustrojów. Dzięki temu niewielkim kosztem można zahamować wiele chorób, które w ostateczności wpłynęłyby na opłacalność hodowli. Sytuacji, w których warto stosować preparaty zakwaszające, jest znacznie więcej. Wskazaniem do ich podawania jest:

  • brak apetytu,
  • występowanie biegunek,
  • infekcja grzybicza,
  • duży stres,
  • zmiana paszy,
  • przebyta antybiotykoterapia.

Zakwaszacze do pasz czy wody?

Dylematem wielu hodowców, którzy decydują się podawać zakwaszacze, jest to, czy powinni je dodawać do wody, czy do paszy. Zarówno jedno, jak i drugie rozwiązanie ma swoje wady i zalety. Zakwaszacz do pasz poprawia jej smak, a tym samym sprawi, że zwierzęta chętniej będą jadły. Ponadto stanowi ochronę przed rozwojem pleśni – szczególnie gdy karma przechowywana jest przez dłuższy czas. Z kolei zakwaszacz wody znacznie poprawi jej jakość, zabezpieczając hodowlę przed zakażeniem bakteriami, które mogą się w niej pojawić. Oczywiście zakwaszanie wody nie zwalnia hodowcy z obowiązku dbania o higienę linii pojenia – jej regularnego czyszczenia i dezynfekowania, a także sprawdzania jakości dostarczanej wody. Należy również pamiętać, że zakwaszacz wody musi być do niej dodawany za pomocą specjalnego dozownika, dzięki któremu można uzyskać odpowiednie stężenie preparatu. Wiąże się to z inwestycją w takie urządzenie, ale sprawdzi się ono również przy podawaniu witamin, suplementów czy antybiotyków.

Nie ma jednoznacznej odpowiedzi na pytanie, do czego lepiej jest dodawać zakwaszacz, dlatego wielu hodowców decyduje się na dodawanie preparatów zarówno do wody, jak i paszy. Niestety takie rozwiązanie niesie za sobą ryzyko przedawkowania, które może doprowadzić do rozregulowania pracy jelit.

Na co zwrócić uwagę wybierając zakwaszacz do pasz?

Na rynku można znaleźć szeroką ofertę zakwaszaczy. Aby wybrać jak najlepszy, zwróć uwagę na, to czy:

  • ma on jeden komponent czy jest to mieszanka – na rynku dostępne są preparaty, które zawierają jeden z kwasów lub ich mieszankę. Lepiej zdecydować się na tę drugą opcję, bo, mimo że działanie niektórych kwasów może wydawać się podobne, to jednak ich właściwości nieco się od siebie różnią, a tym samym działają w znacznie szerszym zakresie niż pojedynczy składnik;
  • jest w formie płynnej (do wody) czy sypkiej (do paszy) – zakwaszacz do wody to preparat w formie płynnej, który wpłynie pozytywnie na jej jakość, ale wymaga odpowiedniego dozownika, z kolei zakwaszacz do pasz wpłynie na smak mieszanki i uchroni ją od pleśni. Każde z tych rozwiązań ma swoje plusy i minusy, dlatego nie można jednoznacznie wskazać, które z nich jest lepsze;
  • jest tradycyjny czy otoczkowany – oprócz tradycyjnych rozwiązań na rynku dostępne są zakwaszacze otoczkowane. Ich wyjątkowość polega na tym, że w trakcie produkcji cząsteczki zawartych w nich kwasów umieszczane są na specjalnej matrycy tłuszczowej. To powoduje, że preparat ulega rozkładowi dopiero za sprawą enzymów lipolitycznych, które znajdują się w jelicie cienkim, eliminując drobnoustroje także z tego odcinka pokarmowego. Tradycyjne zakwaszacze rozkładają się już w żołądku, tym samym nie przynosząc szczególnych korzyści dalszym odcinkom przewodu pokarmowego.

Dlaczego zakwaszacz dla drobiu jest niezbędny w każdej hodowli?

Zakwaszacze dla drobiu pozwolą Ci zadbać nie tylko o zdrowie i dobrą kondycję Twojej hodowli, ale także sytuację finansową. Zdrowa hodowla to bowiem gwarancja jej opłacalności. Stosowanie preparatów zakwaszających minimalizuje ryzyko chorób, pozwala lepiej wykorzystać pasze, poprawić jej smak, podobnie jak i jakość wody. W efekcie takich działań zwierzęta chętniej pobierają pokarm, a tym samym tempo ich wzrostu jest znacznie szybsze. Jeśli więc zarówno zdrowie, jak i ekonomia hodowli jest dla Ciebie ważna, zadbaj o odpowiednie zakwaszacze dla drobiu.

Udzielamy wszelkich informacji w zakresie mycia, dezynfekcji, utrzymania higieny i bioasekuracji. Dobieramy właściwe materiały w zależności od zabrudzeń, powierzchni, pomieszczeń i urządzeń. Napisz do nas, przedstawimy ofertę dopasowaną do Twoich potrzeb.