Dezynfekcja mokra kurnika
Fermy drobiu

Dezynfekcja kurnika jest zabiegiem koniecznym dla zapewnienia dobrostanu zwierząt. Polecamy: Mirovir, Ixomir, Mirodez
Czym dezynfekować kurnik? Oferta InvestaChem
Mycie kurników zapewnia odpowiednią czystość, jednak nie jest gwarancją usunięcia wszelkich mikroorganizmów, zagrażających zdrowiu zwierząt w nich przebywających. Dlatego tak ważne jest regularne przeprowadzanie dezynfekcji za pomocą specjalistycznych, dedykowanych środków chemicznych. W ofercie InvestaChem znajdziesz:- środek do odkażania kurników Ixomir – preparat biobójczy na bazie kwasu nadoctowego i nadtlenku wodoru, który wykazuje działanie bakteriobójcze i grzybobójcze. Można nim dezynfekować powierzchnie ze stali nierdzewnej, ceramiki czy tworzyw sztucznych. Jest w pełni bezpieczny, dlatego nadaje się do powierzchni mających kontakt z żywnością;
- preparat do dezynfekcji kurnika Mirodez – to produkt o właściwościach bakteriobójczych i grzybobójczych na bazie czwartorzędowych związków amoniowych. Skutecznie dezynfekuje już po 15 minutach kontaktu z czyszczoną powierzchnią. Może być używany również do elementów, mających kontakt z żywnością, najlepiej wykonanych z takich materiałów jak aluminium, cynk i stal ocynkowana;
- preparat Mirovir – to skoncentrowany płyn biobójczy na bazie aldehydu glutarowego oraz mieszaniny czwartorzędowych soli amonowych. Jego głównym przeznaczeniem jest dezynfekcja pomieszczeń inwentarskich oraz znajdującego się tam sprzętu;
- środek do odkażania Oxymir – jest to preparat bakteriobójczy i grzybobójczy na bazie nadtlenku wodoru używany przede wszystkim do dezynfekcji wody płuczącej w różnych gałęziach przemysłu, w tym również w przemyśle drobiarskim.
Dezynfektant, płynny preparat dezynfekujący o szerokim spektrum działania
-
Skoncentrowany preparat biobójczy na bazie aldehydu glutarowego, oraz mieszaninie IV rzędowych soli amonowych
-
Do dezynfekcji pomieszczeń inwentarskich, wyposażenia, sprzętu na fermach hodowlanych i środków transportu dla zwierząt.
-
Do dezynfekcji powierzchni, w wylęgarniach, do zastosowania na matach dezynfekcyjnych i w brodzikach przejazdowych
-
Wszechstronny preparat, który można stosować w formie oprysku, piany lub zamgławiania
-
Zamgławianie 1 litr MIROVIR + 1 litr wody na 1000m3
-
Temperatura 15 - 65°C
Zastosowanie
Dezynfekcja powierzchni, urządzeń produkcyjnych. Dezynfekcja narzędzi poza cyklami hodowli roślin. Dezynfekcja urządzeń, powierzchni w obszarze weterynaryjnym Zamgławianie powierzchni.
Dozowanie
Oprysk od 0,1% – 2%
Opakowanie
20 kg
Pliki do pobrania
Preparat biobójczy na bazie czwartorzędowych związków amoniowych przeznaczonym do mycia i dezynfekcji
-
Do mycia i dezynfekcji urządzeń, powierzchni, mających i nie mających kontakt z żywnością w zakładach przetwórstwa rolno-spożywczego.
-
Ma działanie bakteriobójcze i grzybobójcze
-
Czas kontaktu minimum 15 minut
-
Temperatura 20-45° C
Zastosowanie
Mycie i dezynfekcja urządzeń i powierzchni produkcyjnych metodą pianową Mycie i dezynfekcja urządzeń i powierzchni produkcyjnych metodą ręczną. Mycie i dezynfekcja powierzchni produkcyjnych wykonanych z metali kolorowych i plastiku.
Kwaśny preparat dezynfekujący oparty na kwasie nadoctowym i nadtlenku wodoru
-
Działa skutecznie w niskim stężeniu i temperaturze
-
Wykazuje działanie bakteriobójcze, grzybobójcze, sporobójcze, drożdżakobójcze oraz biobójczy wobec bakteriofagów
-
Rozkłada się do substancji neutralnych chemicznie ulegając całkowitej biodegradacji
-
Zawartość kwasu nadoctowego 10%
-
Czas kontaktu 5-30 minut
-
Temperatura 5-60°C
Zastosowanie
Kwaśna dezynfekcja powierzchni, urządzeń produkcyjnych. Dezynfekcja instalacji, obiegów zamkniętych CIP Dezynfekcja rurociągów, zbiorników mających kontakt z żywnością. Dezynfekcja urządzeń, powierzchni w obszarze weterynaryjnym Dezynfekcja powierzchni ze stali nierdzewnej, ceramicznych i tworzyw sztucznych.
Dozowanie
Stężenie od 0,3% – 2%
Opakowanie
20 kg
Pliki do pobrania
SKONTAKTUJ SIĘ Z NAMI
Jesteś zainteresowany współpracą? Skontaktuj się z naszym działem handlowym. Nasz dział handlowy sprawnie przeprowadzi Cię przez wybraną ofertę oraz dobierze rozwiązania dopasowane do Twoich potrzeb.
Dezynfekcja kurnika – przygotowania
Prawidłowo przeprowadzona dezynfekcja kurnika obejmuje przygotowanie obiektu oraz sprzątanie kurnika. Dopiero po wykonaniu tych czynności można skupić się na zasadniczej dezynfekcji. Działania te będą jeszcze skuteczniejsze, gdy zostanie dodatkowo wykonana dezynsekcja i deratyzacja kurnika, czyli zabiegi mające na celu zniszczyć wszelkie owady oraz gryzonie. Jako że dezynfekcja zawsze wykonywana jest w pustym obiekcie, to czyszczenie kurników należy rozpocząć od wyprowadzenia z nich wszystkich zwierząt. Ponadto powinno się wynieść wszelkie elementy ruchome wyposażenia oraz usunąć ściółkę, odchody, resztki jedzenia. Kiedy kurnik jest już pusty, należy na sucho wyczyścić go, usuwając kurz i pajęczyny, szczególnie z trudno dostępnych miejsc tam, gdzie mają one idealne środowisko do rozwoju. Będą to zatem spody poideł i karmideł, wszelkie szczeliny, zwłaszcza te przy oknach, a także otwory wentylacyjne. Następnym krokiem jest mycie kurnika z użyciem odpowiednich środków. Zabieg ten nie powinien być nigdy wykonywany za pomocą samej wody. Najczęściej wodę wraz z detergentem nakłada się na czyszczone powierzchnie za pomocą myjki ciśnieniowej lub poprzez pianowanie. W drugim przypadku piana dociera do wszystkich zakamarków i skutecznie usuwa brud. Następnie wystarczy spłukać czyszczoną powierzchnię wodą również pod ciśnieniem. Po zakończeniu tego procesu należy dokładnie osuszyć obiekt inwentarski i można przejść do kolejnego etapu, jakim jest zasadnicza dezynfekcja kurnika.Zasadnicza dezynfekcja kurników na mokro
Dezynfekcja kurników zawsze powinna być wykonywana na suchej powierzchni. Nałożenie ich na mokrą spowoduje bowiem rozrzedzenie się środka dezynfekującego, a tym samym zmniejszenie jego stężenia i skuteczności. Dezynfekcję można przeprowadzić na mokro poprzez oprysk lub metodą zamgławiania. Jedna i druga metoda odbywa się z użyciem odpowiednich środków do dezynfekcji kurnika. W procesie tym kluczową rolę odgrywa temperatura pomieszczenia, a także odpowiednio dobrany rodzaj i stężenie środka chemicznego. Możliwa jest również sucha dezynfekcja kurnika, która polega na rozsypaniu gotowego preparatu na ściółce. Może być ona tylko i wyłącznie uzupełnieniem zasadniczej dezynfekcji. Niezależnie, jak wielka jest ferma drobiu, każdego właściciela hodowli obowiązują te same zasady. Najważniejsza z nich dotyczy regularnej dezynfekcji, która powinna być wykonywana każdorazowo między wstawieniem kur do obiektu.Na co zwracać uwagę, wybierając środek do dezynfekcji kurnika?
Odkażanie kurnika za pomocą profesjonalnych środków chemicznych powinno być nie tylko skuteczne, ale również opłacalne pod względem ekonomicznym, dlatego tak ważny jest dobór optymalnych rozwiązań. Wybierając środki do dezynfekcji kurników, zwróć uwagę na:- zakres aktywności biobójczej – jest to najistotniejszy czynnik, który wskazuje na to, w jakim stopniu dany środek działa na poszczególne grupy drobnoustrojów;
- stężenie – najbardziej wydajne są te preparaty, które wymagają mniejszego stężenia roztworu roboczego;
- przeznaczenie – niektóre środki mogą być używane tylko i wyłącznie do stali nierdzewnej, inne do aluminium, plastiku, a jeszcze inne do ceramiki. Wybierając środek do dezynfekcji kurników, musisz wziąć pod uwagę jego wyposażenie i materiały, z których wykonane są poszczególne elementy, tak by dany środek chemiczny nie doprowadził do ich korozji;
- czas działania – przyjmuje się, że dla obiektów inwentarskich optymalny czas to około 2 godzin;
- zakres temperatur – nie wszystkie środki nadają się do stosowania zimą podczas ujemnych temperatur, dlatego warto również na ten aspekt zwrócić uwagę przy wyborze odpowiedniego preparatu.
Dezynfekcja kurnika – cena
Na koszty związane z dezynfekcją kurników składają się przede wszystkim używane do tego środki chemiczne. Ostateczna ich cena zależy też od kilku czynników, w tym od:- rodzaju wybranego preparatu,
- stosowanych stężeń preparatu,
- czyszczonych powierzchni.